SVEN

Stare

Stare — Sturnus vulgaris

Staren är en välkänd fågel i jordbrukslandskap, gräsmarker och urbana miljöer. Den är svart med metallisk glans, födosöker ofta på öppen mark och häckar i håligheter.

Vad kännetecknar staren och vilka miljöer använder den?

Stare (Sturnus vulgaris) känns igen på mörk fjäderdräkt med grön och blå glans, spetsig näbb och kort stjärt. Arten använder bland annat jordbrukslandskap, gräsmarker, skogsbryn och urbana miljöer och häckar gärna i håligheter.

Stare i vuxen häckningsdräkt med glansigt svart fjäderdräkt spräcklad av ljusa fläckar och gul näbb.
PierreSelim

Källa: SLU Artdatabanken: Artfakta – stare · Senast verifierad: 8 september 2026

Red List classification may change in future assessment cycles and should be reverified when updated.

Så känner du igen staren

SLU Artdatabanken beskriver staren som svart med grön- och blåglänsande fjäderdräkt, blekgul spetsig näbb och kort stjärt.

Miljöer

Arten förekommer bland annat i jordbrukslandskap, öppna gräsmarker, skog och urbana miljöer.

Häckning

Staren häckar i håligheter, exempelvis i träd och accepterar även holkar.

Rödlistning

I Rödlista 2025 är staren klassad som Sårbar (VU). Sådan status gäller en specifik bedömningsperiod och ska alltid kopplas till aktuell rödlista.